Drevni dalmatinski grad Šibenik
Drevni dalmatinski grad ŠibenikZa ljubitelje umjetnosti i povijesti preporučujemo izlet i razgledanje drevnog dalmatinskog grada Šibenika (13 km od Grebaštice).
Šibenik je najstariji hrvatski grad na jadranskoj obali. Zovu ga i Krešimirovim gradom, jer je tu stolovao najznačajniji vladar stare hrvatske države Kralj Petar Krešimir IV, a u njegovim spisima iz 1066. god. Šibenik je prvi put spomenut kao grad.

Smješten je u prostranom i slikovitom zaljevu na ušću rijeke Krke. Nastao je kao starohrvatska utvrda, podno tvrđave Sv. Mihovil koja i danas dominira gradom. Pored Sv. Mihovila grad je okružen sa još tri tvrđave: Sv. Nikola, Sv. Ivan i Šubićevac.

Visoke, kamene kuće, uske krivudave ulice, brojne stube, nadsvođeni prolazi i ostaci gradskih bedema daju mu arhaičan i romantičan mediteranski ugođaj.

Šibenska katedrala Sv. Jakova, najpoznatija je šibenska građevina. Građena je više od stotinu godina po skicama poznatog zadarskog graditelja Jurja Dalmatinca. Izgrađena je od kamena, bez upotrebe ikakvog drugog materijala, smionih je, jedinstvenih konstrukcija, neobičnih za ono doba.
Posebna je i po spajanju arhitekture i niza od 71 realističnog portreta na apsidama.

Katedrala, renesansna gradska vijećnica, okolne crkve, palače i knežev dvor dojmljiva su cjelina, koja predstavlja (po mišljenju mnogih) najljepši trg u hrvatskoj urbanističkoj baštini.

 


Kontakt TZ Grebaštica - Šparadići

TZ MJESTA GREBAŠTICA

Grebaštica Donja bb, 22010 Grebaštica - Hrvatska

Email: info@tz-grebastica.hr
Tel: 00.385.22.577.044 | Fax: 00.385.22.577.044
Poštovani mješani Grebaštice i Šparadića!
TZ mjesta Grebaštica ima vlastitu internet stranicu na kojoj se prezentira mjesto, njegove ljepote, znamenitosti i prednosti. Svi oni koji se na ovoj stranici predstave imat će mogućnost da budu brzo i jednostavno vidljivi i da imaju izravni kontakt s gostima Europe koji čine većinu gostiju.

Obrazac u MS Word formatu   Obrazac skinuti, spremiti (Save) na Vaše računalo, popuniti i vratiti na: info@tz-grebastica.hr

Grebastica video


Get the Flash Player to see this player.
Click for more information!
 

KUD Bedem je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Grebaštice i postao brand. Jedan od najboljih i najuspješnijih Kulturnih društava u Šibensko-kninskoj županiji...pročitaj više